Lytt til kroppen

Lytt til kroppen

Kroppen gir deg hele tiden informasjon om hva som skjer på innsiden. Den sender stadig små, og noen ganger store, signaler for å formidle hvordan den og du har det. Det som ofte skjer er at vi ikke er nok tilstede i egen kropp og eget liv til å fange opp disse signalene. Enten legger vi ikke merke til det, vi tar de kanskje ikke på alvor, eller vi kjenner det så alt for godt men tar oss ikke tid til å møte kroppens behov. Vi pusher videre uten å gjøre nødvendige endringer eller justeringer. Men, hvis du følger med og lytter - da kan du bruke det som et utrolig bra kompass.

Å ta vare på kroppen, lytte til den og signalene den gir og behandle den med varme og omsorg er blitt en viktig del av min hverdag. Før kunne jeg irritere meg over en hodepine som dukket opp, eller bli frustrert når jeg kjente på stiv nakke eller smerter i magen. Nå tenker at dette er kroppens måte å kommunisere med meg på, den vil si meg noe.

Så jeg blir nysgjerrig, og forsøket å forstå hvorfor jeg føler som jeg gjør. Hvorfor har jeg hodepine nå? Hvorfor blir jeg ør og svimmel? Hvorfor er jeg så sliten - og har vært det over flere dager? Hvorfor kjenner jeg på så mye uro og bekymring? Jeg søker å finne årsaken. Så jeg kan gjøre noen justeringer.

Det er så lett å tenke «bare litt til». Men dette kan på sikt være en farlig tankegang. Helse er ferskvare. Livet er her og når. Vi må ta vare på den kroppen vi har og vokte vår egen energi. Vi må begynne å verdsette at kroppen så generøst sier i fra.

Selv måtte jeg oppleve en kortslutning før jeg lærte hva det vil si å lytte til kroppen. Dessverre. Men det trenger ikke gå så langt. Ved hjelp av bevissthet, aktiv hvile, mikropauser, grensesetting og egenomsorg kan vi forebygge og unngå at det går for langt.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.